Ukrainska par finner personlig och professionell uppfyllelse vid MIU och därefter

Möt lyckligt gift ComPro-studenter Julia (MS'17) och Eugene Rohozhnikov (MS'17) från Ukraina: en inspirerande, dynamisk, energisk duo tillägnad livslångt lärande, vänskap, äventyr och livsglädje.

Vi pratade nyligen med dem för att ta reda på hur de kom för att studera vid MIU, för att se tillbaka på sin tid som studenter i ComPro-programmet och för att se vad de har gjort nyligen.

Här är en sammanfattning av vårt samtal:

ComPro News: Hur hörde du första gången om ComPro-programmet, och vad motiverade dig att ansöka?

Julia: Min kusin Kate gick med i ComPro när jag skulle ta examen från gymnasiet i Lviv, Ukraina. Kates berättelser om MIU inspirerade mig till en kandidatexamen i programvaruteknik. Jag ansökte till MIU direkt efter examen. En mycket trevlig intervju med ComPros Craig Shaw under min ansökningsprocess fick mig att inse att jag verkligen hörde till MIU och att det var ett bra ställe att fortsätta min magisterexamen i datavetenskap.

Eugen: Jag träffade Julia på college ett år innan hon blev antagen till MIU. Hon slog mig som en mycket målstyrd och ambitiös person. Medan hon studerade i USA berättade hon allt om MIU-atmosfären, utbildningens kvalitet, miljö och mångfald. Detta motiverade mig att arbeta för att komma in i MIU själv.

 

Nyligen besökte Julia och Eugene Julias kusin Kate nära Seattle, Washington där Kate för närvarande är Senior Software Development Engineer på Microsoft. Kate är också en ComPro-examen och inspirerade Julia först att delta i MIU.

 

ComPro News: Vad tyckte du mest om att vara student vid MIU?

Julia: ComPro är en livsväxlare! Kurserna är nära relaterade till verkliga professionella krav och professorerna är mycket kunniga och hjälpsamma. Karriärstrategierna i slutet av kurserna på campus är också fantastiska. Datavetenskapens karriärcentrumspersonal lärde oss att förbereda det bästa CVet, att effektivt definiera och kommunicera våra färdigheter och erfarenheter och att utmärka oss på intervjuer genom att upprepade gånger öva intervjuprocessen.

Eugen: Jag gillade att vara en del av mångfalden och inkluderingen på MIU. Vi hade nöjet att studera med människor från hela världen - alla färger, alla raser och alla åldrar. Om inte MIU hade vi kanske aldrig haft möjlighet att verkligen vara en del av kulturen och traditionernas ”smältdegel”!

Vår vardag var mycket tillfredsställande. Klasserna var utmanande med intressanta övningar och forskning. Vi arbetade ofta i team, delade kreativa tankeprocesser och fick fantastiska resultat.

 

ComPro News: Som du vet är Transcendental Meditation (TM) en viktig del av läroplanen vid MIU. Vilken effekt hade TM-träning på din utbildning och ditt dagliga liv?

Julia: Som studenter hjälpte TM oss att få ut det mesta av vår utbildning och upprätthålla en stabil balans mellan studier och liv. Vi gjorde TM två gånger om dagen. Detta hjälpte oss att ladda efter timmar av kontinuerlig studier samtidigt som vi minskade stress och ångestnivåer.

Eugen: Vi är tacksamma mot våra TM-lärare, både i USA och Ukraina, för att ge oss detta värdefulla verktyg som hjälper oss att hålla ett hälsosamt tillstånd av kropp och själ i våra dagliga liv.

 

ComPro Nyheter: Vad är några goda minnen du har om din tid på campus? 

Julia: MIU känns som familj. Vi har så varma och trevliga minnen när vi tänker tillbaka på vårt MIU-liv. Från min första dag på campus kände jag att jag tillhörde. Vid ankomsten till Iowa hämtades jag av MIU-personal från busstationen, fördes sedan till campus och välkomnades av ComPro-personal. De log och kramade, delade historier, kollade på mig och min resa. Detta var en av de mest minnesvärda dagarna i mitt liv i USA!

Eugen: Att komma tillbaka för examen med Julia och min mamma var en mycket speciell upplevelse. Vi var så varmt välkomna, och min mamma kände sig rätt hemma även utan att förstå ett enda ord engelska. Vi hade en härlig tid att fira, spela spel under ComPro-examenspickniken och köra runt den kära, charmiga staden Fairfield.

 

Eugens mamma Volodymyra kom till examen och överlämnade Julia och Eugene med traditionella ukrainska kläder (visas här) som en förlovningsgåva.

 

ComPro News: Håller du kontakt med någon av dina vänner på MIU?

Julia: MIU är en plats där ”bästa vän” -kombinationen får sin sanna innebörd. Till exempel är min klasskamrat Sa'ed Al Qannas och hans familj för närvarande våra grannar tvärs över gatan. Vi har gått igenom många saker tillsammans: bröllop, deras barns födelse, många födelsedagsfester och många livshändelser. Vi är vänner för livet!

Eugen: MIU-nätverket är mycket starkt och vi håller vårt band över hela världen. När vi reser besöker vi kära MIU-vänner. De öppnar sitt hus, förbereder utsökta traditionella måltider, och vi spenderar timmar på att prata om livet och påminna om. En av mina klasskamrater, Boldkhuu Dandarvanchig. från Mongoliet, är officiellt en del av vår familj nu. Han var den bästa mannen på vårt bröllop och hans underskrift står på vårt vigselbevis.

 

Boldkhuu, Julia och Eugene vid examen

 

ComPro News: Vad har du gjort på jobbet?

Julia: Under de senaste sju åren har min yrkeserfarenhet handlat om att hantera människor, arbeta nära kunder och lära känna de bästa talangerna från hela världen som ledande kvalitetssäkringsingenjör och produktägare. Jag är också certifierad Project Management Professional (PMP), Certified Scrum Product Owner (CSPO) och Professional Scrum Master (PSM1).

Eugen: Jag jobbar som Senior Software Engineer. Jag började arbeta som juniorutvecklare och klättrade uppför stegen för att vara en person som går till en av de viktigaste modulerna i vårt system. Att se att tusentals människor använder den produkt jag hjälper till att bygga motiverar mig att förbättra mig själv.

 

ComPro News: Vad inspirerar dig till det arbete du gör?

Eugen: Från tidig barndom har jag älskat att lära mig nya saker och informationsteknologi utvecklas ständigt. Att lägga till min professionella verktygslåda och undersöka nya trender inom teknik gör mig inte bara en bättre professionell utan ger mig glädje. Som Confucius sa: ”Välj ett jobb du älskar, och du kommer aldrig att behöva arbeta en dag i ditt liv”.

Julia: Jag älskar att arbeta med att förbättra mina färdigheter och kunskaper samt att hjälpa mitt team att utvecklas i sin karriär och professionella tillväxt. Jag är en folkmänniska - jag älskar att arbeta med kunder för att förstå deras behov, få mitt team på samma sida och leverera bästa möjliga lösningar.

 

ComPro Nyheter: Julia, grattis om att få din PMP-certifiering! Berätta hur Eugene stödde dig under den tiden.

Julia: Jag är välsignad att ha haft mycket akademisk erfarenhet i mitt liv, och som ett resultat har jag tagit alla slags tentor. Att förbereda sig för certifieringsprov är mycket mer intensivt än att förbereda sig för akademiska prov! Inte konstigt att professionella certifieringar erkänns som en betydande prestation över hela världen.

Förutom utbildningsförberedelserna var PMP ett familjeprojekt. Jag isolerade mig från allt annat än nödvändigheter: mat, träna, arbeta och studera. Även om Eugene och jag arbetar på distans och tillbringar en hel dag på samma plats såg vi knappt varandra. Inga filmkvällar, inga brädspel eller träffa vänner. Jag är utom tacksam för Eugens stöd. Vi gjorde det tillsammans och är starkare än någonsin!

 

Firar slutförandet av PMP-certifiering

Firar slutförandet av PMP-certifiering

 

ComPro News: Vi vet att du älskar att resa. Vad är nästa stora äventyr du planerar?

Julia: Vi planerar att besöka vår kära familj i Ukraina. Det har gått åtta år sedan jag sett min familj personligen. Vi väntar på att alla, särskilt min söta 92-åriga mormor, ska vaccineras och vi kan inte vänta med att äntligen kunna krama!

 

Julia med sin mamma, pappa, mormor och systrar förra gången de var tillsammans 2013. Snart kommer de att vara tillsammans igen och skapa fler minnen!

Julia med sin mamma, pappa, mormor och systrar förra gången de var tillsammans 2013. Snart kommer de att vara tillsammans igen och skapa fler minnen!

 

ComPro Nyheter: Vi ser fram emot att träffa Julia och Eugene när de återvänder till MIU i september för vårt Grand Golden Jubilee. Vi firar MIU: s 50-årsjubileum och ComPro-programmets 25-årsjubileum.